Dizüstü Bilgisayar Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Eski dizüstü bilgisayarınız artık ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, yazın ısınıyorsa veya değişen kullanım alışkanlıklarınıza uymuyorsa yeni bir model aramaya başlamanın zamanı gelmiş demektir. Elbette satın alacağınız laptop ilk modeliniz de olabilir. Bu kılavuzda, size en uygun modeli bulmanıza yardımcı olacağız. Dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair 10 adımlık bu rehberde her adımı detaylı açıklayarak sizlere sunuyoruz. Bu seçenekleri takip ederek istediğiniz laptop modeline sahip olmanız daha kolay olacaktır. Kategorileri ve detayları aşağıda bulabilirsiniz;

Dizüstü Bilgisayar

İşlemci ve Bellek Nasıl Olmalı?

Dizüstü bilgisayarınızın kalbini bir işlemci ve atardamarlarını bellek veya RAM kitleri olarak düşünebilirsiniz. Yeni bir dizüstü bilgisayar alırken, uzun vadeli bir model aramak mantıklıdır. En yeni ve en hızlı Intel işlemci ailesinden geçer. En mantıklı seçim alacağınız laptopta Intel Core i7 platformunu göz önünde bulundurmak olacaktır. Öte yandan RAM olarak DDR5’i beklerken DDR4’ten aşağısını tercih etmemenizi öneririz.

Ekran Kartı Nasıl Olmalı?

Bir dizüstü bilgisayar için bir diğer önemli kriter de elbette ekran kartıdır. Grafik kartı seçerken dizüstü bilgisayarın RAM kapasitesini işgal etmeyen harici modelleri göz önünde bulundurmak akıllıca olacaktır. Yine birçok marka ve modelde harici ekran kartı seçenekleri bulunmaktadır. Pascal mimarisi ile üstün performans sunan NVIDIA ekran kartları, her seviyedeki kullanıcının ilgisini çekiyor. Genel kullanım ve oyun performansı senaryoları için özellikle NVIDIA 10 Serisi kartları düşünün.

Disk / SSD Nasıl Olmalı?

Birincil depolama için 5400 ve 7200 RPM sürücülerin kullanıldığı günler geride kaldı. Bu sizin için değilse, artık SSD’ler ve hatta PCIe NVMe SSD’ler olduğu için buna bağlı kalmalısınız ve performanslarıyla gerçekten harikalar. Güçlü bir bilgisayar istiyorsanız kesinlikle PCIe NVMe SSD tercih etmelisiniz. Doğrudan anakarta monte edilebilen bu küçük canavarlar, SATA sabit diskleri ve SSD’leri bile tarihin tozlu sayfalarına gömmeye hazır. Ancak, herhangi bir yeni teknoloji gibi, ilk başta biraz pahalıdır. GB başına daha az ödemeye hazırsanız SSD’ler sonunda bu dengeye ulaşacaktır. Öte yandan SATA sürücüleri artık yalnızca depolama olarak kabul edilmelidir.

Ekran / Çözünürlük Nasıl Olmalı?

HD, Full HD, 2K denilince artık dizüstü bilgisayarlar, hatta akıllı telefonlar 4K çözünürlüğe sahip ekranlar çıkıyor. Tabii ki, yüksek görüntü çözünürlüğü önemlidir. Elbette uygulama alanınız ve kişisel tercihleriniz de önemlidir. HD çözünürlüklere şimdilik elveda deyin; Hadi düzeltelim. Full HD’den öteye bakmıyoruz ve hatta 4K yani UHD çözünürlükleri ve hatta dokunmatik ekranları tercih ediyoruz. Kullanılan panel ekran çözünürlüğü kadar önemlidir. IPS paneller, renk doğruluğu ve geniş görüntüleme açıları sağlamak için burada doğru seçimdir. Boyut tamamen size kalmış. Tabii ki oyuncular için tavsiyemiz 17,3 inçten küçük olmayacak.

Klavye Nasıl Olmalı?

Aramalar, uygun donanımlarınız için hazırlıklarınız için hazırlıklar sizin için hazırlıklar. dizüstü bilgisayar modelinde çok kullanışlı klavye; Tuşların boyutlarına sığmayabilir, tuşların boyutları az olabilir veya yükseklik boyutlarına uymayabilir. Bu artış, klavye ergonomisini, listelediğimiz bu 3 olumsuz hususa dikkat edin. te yandan klavyenin arka aydınlatması karanlıkta bile tamamlamanızı sağlıyor. Bu yön aydınlatmalı klavyeyi tercih ediyoruz; Tabii ki, tercih edenleri tercih eder.

Parmak izi / Güvenlik Nasıl Olmalı?

Artık neredeyse tüm yeni akıllı telefonlarda bulunan yeni nesil bir güvenlik önlemi olan parmak izi sensörü, elbette dizüstü bilgisayarlarda da bulunuyor. Öte yandan, bazı durumlarda Windows Hello’yu kullanarak yüzü ve irisi de tanımlayabilirsiniz. Ancak parmak izi ve diğer yöntemler henüz bu platformda yaygın olarak kullanılmamaktadır; Kullanıcılar, dosyalarını parola ve parolalarla koruma seçeneğini seçer. “Eski okul” olarak da adlandırılabilecek bu yöntem, belki de hala en güvenli olanıdır. Yine de bir parmak izi sensörü istiyorsanız, bunu dizüstü bilgisayar modellerinde özellikle “Genel” kategorisi altında bulabilirsiniz.

Pil Ömrü Nasıl Olmalı?

Bir pil, taşınabilir kullanım için tasarlanmıştır ve şüphesiz dizüstü bilgisayarın imalatında kullanılır. Piliniz ne kadar büyük olursa, bilgisayarınız onu o kadar verimli kullanır ve bu tür cihazlarda pil ömrü o kadar uzun olur. Hatta 16 saate kadar pil ömrü sunan dizüstü bilgisayar modellerini dilediğiniz zaman görebilirsiniz. Bu, dizüstü bilgisayarınızı özgürce kullanmanızı sağlar. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınızı farklı kullanım seçenekleriyle değerlendirmek istiyorsanız o zaman pil ömrü en uzun olan modeller tam size göre. Ofis kullanımı için sadece 12 saat çıkarın. Oyuncuların dikkat etmesi gereken nokta, yüksek performansla ne kadar ileri gittikleridir.

Boyut / Ağırlık Nasıl Olmalı?

Bir dizüstü bilgisayarın boyut ve ağırlığının seçimi elbette uygulama alanına bağlıdır. Mobil bir ortamda sürekli hareket halindeyseniz yani dizüstü bilgisayarınız her zaman yanınızdaysa mümkün olduğunca ince ve hafif modelleri tercih etmeniz iyi bir fikir olacaktır. Oyuncular genellikle masada oturdukları için bu kriter onlar için kesinlikle gerekli değildir, ancak her zaman daha ince ve daha hafif olanları seçebilirler.

Mobil Özgürlük / Kalem Nasıl Olmalı?

Evet, dizüstü bilgisayar zaten mobil özgürlük sunabilir, ancak günümüzün yeni modelleri bize daha da fazlasını sunuyor. Örneğin bazı bilgisayar modelleri farklı şekillerde kullanılabilir. 4 farklı şekilde kullanabilmeniz için ekranı döndürmenizi ve katlamanızı sağlayan laptop modelleri bulunmaktadır. Ayrıca ekran kalemi kullanımını da ekleyebilirsiniz: bazı dokunmatik ekran modelleri ayrıca kalemi destekler. Yani daha özgür kullanım istiyorsanız bu modelleri tercih edebilirsiniz. Elbette burada da pil ömrü gerçek mobil özgürlük için belirleyicidir. Yüksek özerkliğe sahip modelleri seçmek akıllıca olacaktır.

Ses Kalitesi Nasıl Olmalı?

Ses olmazsa olmazdır. Daha gürültülü, ancak kalite kaybı olmadan. Burada da önemli ve kendini kanıtlamış markalarla işbirliği önemlidir. Bu nedenle laptop alırken hoparlörlerden iyi ses almak istiyorsanız yüksek sesli marka hoparlörlere sahip modelleri tercih etmeniz önemlidir.

Bu yazımızda dizüstü bilgisayar satın alırken nelere dikkat etmeliyiz konusunda bilgilendirme yazımızı sizler ile paylaştık. Teknolojiyi yakından takip eden okularımızın Vivo X60’ın Fiyatı Ortaya Çıktı başlıklı makalemizi de okumalarını tavsiye etmekteyiz. Görüş ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlerdizüstü bilgisayar özelliklerien güzel özellikli bilgisayaren iyi bilgisayarnasıl bilgisayar alınmalı
Yorumlar (0)
Yorum Yap