Halkalı Gökada’nın Net Bir Görüntüsünü Yakalandı

Uluslararası bir araştırma ekibi, Güneş Sistemi’ne 11 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan yeni bir galaksiyi keşfetti. Kozmik ateş çemberi olarak isimlendirilen gökada, galaktik yapıların en erken oluşumunu ve nasıl geliştikleri konusunda yer alan teorilere değişik bir boyut kazandırmaya hazırlanıyor.

Nature Astronomy dergisinde paylaşılan araştırmanın başyazarı Dr. Yuan, “Daha önce görmediğimiz çok ilginç bir nesne. Aynı zamanda hem garip hem de tanıdık görünüyor” ifadelerini kullanarak tanımladı.

Halkalı Gökada, Güneş Sistemi’ne 11 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta

R5519 adlı gökadanın merkezindeki deliğin çapı, 2019’da görüntülenen Messier 87’deki süper kütleli kara deliğin çapından üç milyon kat daha büyük olması ile dikkat çekti. ABD’nin Victoria eyaletinde bulunan Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nde Astrofizik ve Süper Hesaplama Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Dr. Yuan, R5519’da Samanyolu’ndan 50 kat daha fazla yıldız olabileceğini söyledi.

Avustralya, ABD, Kanada, Belçika ve Danimarka’da görev alan meslektaşlarıyla beraber çalışan Dr. Yuan, Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi tarafından toplanan spektroskopik verileri, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen görüntüler ile birleştirdi. Çarpışma sonucu oluşan halkalı gökadanın, evrenin başlarında ortaya çıkan ilk galaksi türü olduğunu düşünülüyor.

halkalı gökada
Yorumlar (0)
Yorum Yap