Kanser ve Covid-19, Hücrelerin Aynı Kısımlarını Ele Geçirdiği Ortaya Çıktı

2019’un sonunda ortaya çıkan ve neredeyse 6 aydır dünya gündeminde bulunan yeni tip koronavirüs(Covid-19) hakkında dünya genelinde çalışmalar sürdürülüyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsü kanser ile aynı hücre kısımlarını ele geçiriyor. Bu durumun öğrenilmesi ile sonuca yönelik tedaviler geliştirilebilecek.

Kanser ve Covid-19 Hücrenin Aynı Bölgesine Saldırıyor

California Üniversitesi’nde görev alan Nevan Krogan, Covid-19 ile ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını paylaştı. Yayılmak için insan hücrelerini ele geçirmesi gereken virüsün haritasını oluşturmayı amaçlayan ekip, QBI koronavirüs araştırma grubundan da yardım aldı. Araştırmalarda bazı kanser ilaçlarının Covid-19’a sebep olan virüslerin ele geçirdiği Kinazların fonksiyonlarını değiştirdiğini ortaya çıkardı.

Bunun ardından koronalı hücrelerde incelemelere başlandı. İlk denemelerin sonuçları çok başarılı olduğu için insanlı klinik deneyleri başladı. Normalde insan vücudunda normalde 518 farklı kinaz bulunuyor. Her hücrede bulunan bu yapılar birçok farklı amaç ile kullanılıyor. Hastalıklar ise bu kinazları kullanarak yayılır. İlaçlar ise bu hastalık etmenlerinin kullandığı kinazları normale döndürmeyi amaçlıyor. Araştırmalar SARS-CoV-2’nin kanser hücrelerinin de hedefinde olan kinazlara odaklandığını ortaya koydu. Bilim insanları 87 ilacın Covid-19’da kullanılan kinazlara etki sağladığını ortaya çıkardı. Bilim insanları şu anda bu ilaçlar hakkında çalışmalara başladı.

Yorumlar (0)
Yorum Yap