NASA Ay’ın Jeolojik Haritası Paylaştı

NASA ve ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, onlarca senedir toplanan verilerin ışığında Ay’ın ultra detaylı jeolojik haritasını oluşturdu. Oluşturulan haritanın önümüzdeki yıllarda insanlı Ay görevleri esnasında kullanılması planlanıyor.

Ay’ın Jeolojik Haritasında Onlarca Yıllık Veri Kullanıldı

Önümüzdeki yıllarda insanlı Ay görevlerine başlamak isteyen NASA, bu görevler sırasında kullanılacak olan jeolojik haritayı onlarca yıllık verinin ışığında oluşturdu. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu ile ortak çalışma yürüten NASA, 2024 yılında Ay’a ilk kadın astronot gönderme görevinde kullanılacak haritayı böylece oluşturmuş oldu. NASA yaptığı açıklamada ileriki görevler için bu haritanın rehber olacağını da doğruladı.

“Ay’ın Birleşik Jeolojik Haritası” isimli haritayı oluşturmak için NASA’nın Apolla görevi de dahil olmak üzere ellerindeki bütün veri kullanıldı.  6 Apollo görevinden elde edilen veriler ile birlikte Japon Uzay Ajansının 2007 ve 2009 yılları arasında Ay’ı görüntülemek için yapılan Kaguya görevinden elde edilen veriler de haritanın oluşturulmasında yardımcı oldu. Ay’ın oluşturulan jeolojik haritasının ise 1:5.000.000 ölçeğinde olduğu belirtildi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu Direktörü Jim Reilly, “ ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nin NASA’ya gelecekteki görevleri planlamasında yardımcı olabilecek bir kaynak yarattığını görmek harika” sözlerini kullandı.

aynasa
Yorumlar (0)
Yorum Yap