Harcamalarımızı ve giderlerimizi en ince ayrıntısına kadar hesaplamak ve aylık bir bütçe planı yapmak, tasarruf için en iyi rehberimizdir. Ancak iş birikime geldiğinde, en zor kısım sabit kalmaktır. Sürekli olarak nasıl tasarruf edebiliriz? Para biriktirme yöntemleri, para biriktirme uygulamaları nelerdir? Gelin birlikte bir göz atalım.
Düzenli Para Tasarufu Nasıl Sağlanır?
Bunu yapmak çoğumuz için zor olabilir. Bazen tasarruf etmeyi başarırız, ancak bunu sürekli olarak sürdürmek için mücadele ederiz. Ancak, aylık bir bütçe planı oluşturularak etkin ve tutarlı bir şekilde paradan tasarruf edilebilir. Özellikle gereksiz harcamaları belirleyip azaltmak, zaman içinde sürekli olarak küçük miktarlarda para ayırmak ve harcamaları aynı anda birkaç kalemde kontrol altında tutmak, her ay çok fazla tasarruf etmemize yardımcı olabilir. Bazı finansal alışkanlıklarımızı değiştirmek bile büyük bir fark yaratabilir. Peki her ay ne kadar tasarruf etmeliyiz? Harvard Hukuk Fakültesi profesörü Elizabeth Warren ve 50/30/20 kuralını belirleyen birçok finans uzmanı bize her ay gelirinizin %20’sini biriktirmemizi söylüyor. Ancak ne kadar çok tasarruf ve yatırım yaparsak, mevcut mali durumumuz ve gelecekteki mali durumumuz için o kadar iyidir.
Para Biriktirme Yöntemleri Nelerdir?
Para nasıl biriktirilir sorunsunu cevabını biraz zaman ve emek harcayacak olsada bu süreci birlikte inceleyelim.
- Karar verin: Yapmanız gereken ilk şey, neden tasarruf etmek istediğinize karar vermektir. Bu birikimi nerede kullanacağınıza karar verirseniz, ne kadar tasarruf edeceğinizi belirleyecek ve motive olacaksınız.
- Masrafları takip edin: Para biriktirmek için önce paranızın nereye gittiğini görmeniz gerekir. En iyi yol giderleri takip etmektir. Hazırlanması kolay bir ücret tarifesi yeterli olacaktır.
Para biriktirmek için önce paranızın nereye gittiğini görmeniz gerekir. En iyi yol giderleri takip etmektir. Giderleri Kesin: Artık bir gider tablosu hazırladığınıza göre, giderlerinizi bir bakışta görebilirsiniz. Şimdi tasarruf etmeye başlamak için nerede kesebileceğinizi görmeniz gerekiyor. Çoğumuz için harcamalarımızın çoğu; yiyecek, giyecek, barınma, ulaşım. Örneğin, yemeklerden tasarruf etmenin en iyi yollarından bazıları, hafta boyunca daha az yemek yemek ve çok yemek pişirmektir. Giyimden tasarruf etmenin en iyi yolu sadeleştirmektir. Dolabımızda giymediğimiz kıyafetlerimiz var. Minimalist bir yaşam tarzı ile birkaç sade kıyafeti her seferinde farklı bir aksesuarla farklı kombinlere dönüştürebilirsiniz.
- Gerçekçi finansal hedefler belirlemek: Harcamalarınızı kıstıktan sonra kendinize gerçekçi finansal hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefler, yurtdışı tatili veya yüksek lisans yapmak olabileceği gibi, ev ya da araba almak gibi ulaşılması daha zor hedefler de olabilir. Önceliği bu hedeflerinize verir ve gerçekleştirebilirseniz, daha sonra zor hedeflerinize ulaşmak için motivasyonunuz artar.
- Faturaları kontrol etmek: Gelelim günlük hayata. Su, elektrik ve doğalgaz tüketiminizi gözden geçirebilirsiniz. Gereksiz yanan lambaları kapatmak, çalışmayan cihazların fişlerini prizden çıkarmak, diş fırçalama veya duş alma gibi rutin işlerde musluğu kapatmak ay sonunda faturanıza yansıyacak ve tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.
Para Biriktirme Uygulamaları
Diyet yaparken, egzersiz yaparken, çalışırken, para biriktirmek için not alan ve hesap tutan mobil uygulamaları kullanıyoruz. Monay buna bir örnektir, bu ve benzeri uygulamalardan yardım alabilirsiniz.
Para yönetimi uygulaması olan Monay ile paranızın nereye gitti, ne kaldı; bu ay ne kadar kıyafet harcandı; bu uygulamalar söz konusu olduğunda ipin ucunu kaçırmamanıza yardımcı olabilir.