Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs salgını ilk çıktığı zamanlarda çok büyük bir sorun olarak görülmemişti. Koronavirüss bir miktar zaman geçtikten sonra ise son derece tehlikeli bir hal almaya başladı ve kısa bir süre sonra da dünya genelinde bir pandemiye dönüştü.
Koronavirüs ile ilgili yapılan matematiksel tahminler, koronavirüsün dünya genelinde salgına dönüşeceğini anlamakta yetersiz kaldı ancak araştırmacılar ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek salgınlar için yeni modeller üstünde çalışıyor. Konu, virüsün toplum içinde yayılmasına geldiğinde sosyal ağlarda yapılan paylaşımlar ve haberler, olayın gidişatını tahmin etmek için geliştirilen matematiksel modellerde kullanılan bilgilerdir. Bu modeller, başlangıçta alınan verilere bel bağlar ancak modellerin çoğu yayılan virüsün sürekli aynı kalacağını varsaydığı için virüsün ne kadar yayılacağı ile ilgili yeterli bir tahmin ortaya çıkarılamaz.
Virüs yayılımı, hızlıca ve çarpıcı biçimde değişebilir. Örneğin virüsler, durmadan değişen oranlarda mutasyona uğrar. Carnegie Mellon ve Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu eksiklikle mücadele etmek için bulaşıcı virüsün mutasyonunu da hesaba katan bir matematiksel model üzerinde çalışıyor. ABD ordusu tarafından finanse edilen ve Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi’nde yayınlanan çalışmada görevli araştırmacılar ”Mutasyonu göz ardı ediyorsak salgının önemini ciddiye almıyoruz demektir” şeklinde konuştu.