Trafik Sigortası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Trafik Sigortası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir, Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası Arasındaki Farklar Nedir? konusunu sizin için kapsamlıca ele aldık. Araç sahibi olan herkes kasko ve trafik sigortası kavramlarına aşina olsa da, iki sigorta türü çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Temel olarak, aracınızın başka bir arabaya veya kişiye zarar vermesi durumunda trafik sigortası devreye girer. Sigorta ise araçta olası hasar veya hırsızlığa karşı koruma sağlar. Kısacası biri sizi, diğeri trafikte diğer araçları ve yayaları korur.

Trafik Sigortası Nedir?

Karayolu motorlu taşıt zorunlu trafik sigortası, trafik sigortası veya trafik zorunlu sigortası olarak adlandırılır. Bu sigorta türü temel olarak aracı kullanırken meydana gelebilecek zararları teminat altına alır ve karayolu trafik kanunu kapsamında zorunlu olması nedeniyle Türkiye’de en yaygın sigorta türlerinden biridir.

Bu nedenle hemen hemen tüm sigorta şirketleri trafik sigortası hizmeti sunmaktadır.

Trafik Sigortasının Kapsamında Neler Var?

Trafik sigortası 3 temel teminat sağlar. Bunlar; maddi hasar, tıbbi harcamalar ve ölüm veya maluliyettir. Tabii ki, teminat miktarı araç tipinize bağlıdır. Örneğin, binek otomobillerin teminatı düşük, otobüslerin teminatı yüksektir. Ayrıca ödeyeceğiniz sigorta bedeli teminata göre değişiklik göstermektedir.

Bu nedenle sigorta şirketinizden araç sigortası fiyatları almalı ve size en uygun seçeneği seçmelisiniz.

Temel teminatlara ek olarak, asistanlık hizmetleri gibi genişletilmiş teminatlardan da yararlanabilirsiniz. Aynı şirketten uzun süreli trafik sigortanız varsa, genişletilmiş teminat, ücretsiz veya çok indirimli ek teminatlardan yararlanabilirsiniz.

Maddi Hasar Teminatı Nedir?

Aracınız trafik kazası geçirdiğinde ve kanuna karşı kusurlu olduğunuzda devreye girer. Hasarlı araçların hasarları sigortanız tarafından karşılanır.

Sağlık Giderleri Teminatı Nedir?

Eğer bir kazaya karışırsanız ve üçüncü bir kişi zarar görürse, iyileşene kadar tüm tedavileri ödemek zorundasınız. Araç sigorta teklif aldığınızda bazıları Sosyal Güvenlik tarafından karşılansa bile, kalan tüm masraflar sigortanız tarafından karşılanır.

Ölüm ya da Maluliyet Teminatı Nedir?

Bir kazaya karışırsanız ve kaza sonucunda birisi ölür veya sakat kalırsa devreye girer. Kazada ölen kişilerin yakınlarına ödenen tazminatlar kefaletiniz kapsamındadır.

Trafik Sigortası Yaptırmazsanız Ne Olur?

Yoldaki her motorlu taşıtın trafik sigortası olması gerekir, yoksa cezaya çarptırılabilir ve bulunursa aracınız yasaklanabilir. Araç trafik polisi tarafından otoparka çekildiğinden, çekici ücreti ve otopark ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Aracınız otoparkta ne kadar uzun süre kalırsa, park ücreti o kadar yüksek olur.

Ayrıca sigortasız bir kazaya karışırsanız, sigortasız araç kullanmaktan ceza alabilirsiniz ve kazadan kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulabilirsiniz.

Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası Arasındaki Farklar

Trafik sigortası zorunludur. Araba sigortası isteğe bağlıdır. Bu, iki tür araç sigortası arasındaki temel farktır. Ayrıca, iki sigorta türü arasındaki fark aşağıdaki gibidir:

  • Zorunlu trafik sigortası, bir kaza nedeniyle başka bir kişiye verilen hasarı, trafik sigortası ise aracınızın hasarını karşılar.
  • Zorunlu trafik sigortasının kapsamı sabittir. Kapsama alanı araç tipinize göre değişiklik gösterebilir.
  • Kasko sigortasında garantiyi siz belirlersiniz. Sonuç olarak trafik sigortası primlerinde önemli bir değişiklik olmadı ancak kasko fiyatları firma ve paket bazında değişiklik gösteriyor.
  • Zorunlu trafik sigortası olmadan aracınızı kullanamazsınız. Ancak kasko isteğe bağlı olduğu için satın almamanız durumunda herhangi bir ceza ile karşılaşmazsınız.

 

Maddi Hasar Teminatı Nedir?Trafik Sigortası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası Arasındaki FarklarTrafik sigortası nedirTrafik Sigortasının Kapsamında Neler Var?
Yorumlar (0)
Yorum Yap