Son birkaç yılda drone’lar, bazı endüstrilerin geride kaldığı alanları canlandırarak birçok işletmenin ve devlet kurumunun gözdesi haline geldi. Peki drone nedir? Drone, kendi sensörleri ve GPS’i ile çalışan insansız bir hava aracıdır. Sahip oldukları sistemler sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor veya otonom olarak uçabiliyorlar.
Günümüzde drone’lar; Hava durumu tespiti, çiftçilik, trafik izleme, arama kurtarma, teslimat gibi amaçlarla ve fotoğrafçılık, video kaydı ve eğlence gibi kişisel amaçlar için kullanılır.
Drone’lar, bir akıllı telefon veya tablette programlanan koordinatları takip edebilir ve bu rota boyunca uçuş yolunu otomatik olarak belirleyebilir. Aynı zamanda drone’nun pil şarjı akıllı cihazlar tarafından gerçek zamanlı olarak takip edilebiliyor ve bu sayede kazaların önüne geçilebiliyor.
Drone Nedir? İlk Dronlar
Bazıları ilk insansız hava aracının 1800’lü yıllarda kullanılmaya başlanan balonlarla bombalandığına inanırken, bugüne kadarki en yakın ve en eski insansız hava aracı olduğu söylenen drone’lar ilk olarak devlet ve askeri birimler tarafından kullanıldı.
İHA’ların maliyeti, düşürmenin zorluğu ve güvenilmezliği gibi tehlikeler, başlangıçta askeri alanda kullanılmalarını zorlaştırdı. Bu nedenle ordu, bu cihazları farklı amaçlar için kullanma olasılığını düşündü. 1930’larda Amerika Birleşik Devletleri casusluk için insansız hava araçlarının kullanımına ilişkin derin araştırmalara başladı. Vietnam Savaşı patlak verdiğinde, binlerce gelişmiş insansız hava aracı yüksek riskli bölgeyi yeniden inşa etti ve düşman ateşi tarafından yok edildi. Ancak oraya giden ve ölen pilotların hayatı kurtuldu.
Drone kullanımının artması mühendisleri de harekete geçirdi. Gerçek zamanlı gözetleme yetenekleriyle donatılan drone’lar, yerleşik kameralar sayesinde insan hayatını riske atmadan düşman hatlarına yaklaşabiliyor, hareketlerini ve stratejilerini öğrenebiliyor.
Yıllar geçtikçe, askeri dronlar savaş zamanlarında düşmanlara saldırmak için yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Tek bir görevde 500 milin üzerinde uçabilen gelişmiş drone’lar, hedeflerini çok kolay bir şekilde bulup silahlı versiyonları ile imha ederek, savaşlarda bazı ülkelere avantaj, bazılarına ise dezavantaj sağlıyor.
Bir Dron Nasıl Çalışır?
Dronlar, yüksek manevra kabiliyeti ve düşük ağırlık için hafif kompozit malzemelerden yapılmıştır. Bu hafif kompozit malzemeler, dronların çok yükseğe uçmasını sağlar.
İnsansız hava aracı olan drone’ların ön tarafında sensörler ve navigasyon sistemi bulunuyor. Cihazın geri kalanı alıcılar ve vericiler ve diğer teknolojik sistemlerle doldurulur. Bu cihazlar genellikle kızılötesi kameralar, GPS ve lazerler gibi en gelişmiş özelliklerle donatılmıştır.
Drone’lar havada süzülmek için bir motora bağlı bir pervaneden oluşan rotorlarını kullanırlar. Süzülme sırasında, aracın aşağı doğru itişi, kendisine etki eden yerçekimi kuvveti ile eşitlenir. Rotorlar yerçekiminden daha büyük bir kuvvet üretip hızlandığında, drone havalanıyor. Tersi hareket durumunda, bir iniş meydana gelir. Gezinmek için, drone’nun dört rotorundan ikisi saat yönünde ve ikisi saat yönünün tersine dönüyor. Bu, aracın ataletinin dengelenmesini sağlar.
Drone‘nun donatıldığı ivmeölçer, aracın hızı ve yönü hakkında bilgi verir. Altimetre aracın yüksekliğini bildirir. Bu, aracın alçalırken düşme hızını azaltır ve yavaş ve güvenli bir iniş sağlar.
Bu yazımızda Drone nedir? Drone teknolojisi nasıl çalışır? konusuyla alakalı makalemizi sizin için paylaştık. Bir önceki yazımızda Yeni Nesil Giyilebilir Sarj Cihazı, Giyilebilir Teknolojik Cihazlar konusuyla alakalı yazımızın ilginizi çekebileceğini düşünmekteyiz. Eklemek istediklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısından bizimle paylaşabilirsiniz.