1. Ana Sayfa
  2. Bilim&Teknik
  3. Android Akıllı Telefonların En Önemli Güvenlik Problemleri

Android Akıllı Telefonların En Önemli Güvenlik Problemleri


Android akıllı telefonların en büyük sorunlarından biri olan izleme ve casus yazılımlar, kullanıcıların bilgisi dışında izlenmekte ve teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte hayatımızın giderek daha önemli bir parçası haline gelmesi bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunların başında günümüzün en büyük sorunlarından biri olan siber güvenlik gelmektedir.

Akıllı telefonlar, günlük hayatımızda en çok kullanılan teknolojik ürünlerden biridir ve güvenlik açıkları nedeniyle önemli bir siber güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Akıllı telefonlar ve siber güvenlik denilince akla ilk olarak takip ve casus yazılım geliyor.

İzleme ve casus yazılım, Android akıllı telefonların en büyük sorunlarından biridir ve kullanıcının bilgisi olmadan izlenmelerine olanak tanır. Kısacası, kötü niyetli kişiler, sizin izniniz olmadan akıllı telefonunuz ve izleme yazılımınız aracılığıyla sizi takip edebilir.

Android ekosisteminde Copy9, MxSpy, TheTruthSpy, iSpyoo, SecondClone, TheSpyApp, ExactSpy, FoneTracker ve GuestSpy gibi birçok izleme yazılımı bulunmaktadır. Bu yazılımlar, gizlice takip edilen kişilerin akıllı telefonlarına kurulabilir.

Genellikle çocuk takibi için geliştirilen bu yazılımlar, kötü niyetli aktörlerin elinde yasa dışı izleme araçlarına dönüştürülür. Android akıllı telefon modellerinde bu sorunu yaşamamızın temel nedeni, uygulamaların resmi uygulama mağazasının dışından Android akıllı telefonlara yüklenebilmesidir.

Android akıllı telefonların en önemli güvenlik problemi

Akıllı telefonlara gizlice yüklenen takip yazılımlarını kullanıcılardan tespit etmek ne yazık ki kolay değil. Bu gizlilik odaklı yazılımlar, doğrudan uygulama listenizde listelenmez. Arka planda çalışan bu uygulamalar, akıllı telefonunuzun normalden daha hızlı ısınmasına veya pilinin bitmesine neden olabilir.

Bir akıllı telefonda bu tespit edildiğinde, şüpheli izleme yazılımı çok mantıklı bir seçimdir. Bu yazımızda sizlere izleme ve casus yazılımlarla nasıl mücadele edeceğinizi ve akıllı telefonlarımızı nasıl temizleyeceğinizi detaylı olarak anlatacağız.

Android Google Play Protect için Güvenlik Duvarı
Google Play Protect, Android ekosisteminin güvenlik duvarı olarak kabul edilir ve temel olarak Android akıllı telefonları kötü amaçlı yazılımlardan korumak için bir hizmet görevi görür. Google Play Protect’in telefonunuzu Google Play’den ve Google Play dışında yüklenen uygulamalardan koruduğunu da belirtmeliyiz.

İzleme ve casus yazılım, algılamayı önlemek için kurulum sırasında Google Play Protect hizmetini devre dışı bırakmanızı gerektirir. Bu nedenle ilk adım, Google Play Protect hizmetinin etkin olup olmadığını kontrol etmek ve kötü amaçlı yazılım taraması yapmaktır.

Ulaşılabilirlik
Birçok casus yazılım, kullanıcıları gizlice izlemek için Android akıllı telefonlardaki erişilebilirlik özelliklerini kullanır. Bu nedenle erişilebilirliği kontrol etmek önemlidir. Ayrıca birçok aktif izleme ve casus yazılımın “Erişilebilirlik” veya “Cihaz Sağlığı” adı altında saklandığını da hatırlatmak isteriz. Uygulama listenizde bu adlara sahip tanınmayan bir uygulamanız varsa, onu silmenizi öneririz.

Aygıt Yöneticisi
Bu cihaz yöneticisi, şirketlerin çalışanlarının telefonlarını uzaktan yönetmeleri için tasarlanmıştır ve kötü niyetli kişiler tarafından akıllı telefonunuzu ve casus yazılımlarınızı kullanarak sizi izlemek için de kullanılabilir. Aygıt Yöneticisi (cihaz yönetimi uygulaması) seçeneği, akıllı telefonunuzun ekranını kaydetmenize bile olanak tanır. Bu nedenle, casus yazılımları önlemek için Aygıt Yöneticisi seçeneğini kapatmak çok önemlidir. Aygıt yönetimi uygulaması olan Aygıt Yöneticisi’nin “Sistem Hizmetleri”, “Aygıt Sağlığı” veya “Aygıt Yönetimi” gibi adlara sahip olabileceğini ekleyelim.

Bu yüzden akıllı telefonunuzun şifresini şimdi değiştirin ve telefonunuz hiç kullanmıyorsa kullanmaya başlayın. Siber güvenliğin bir diğer önemli unsuru iki faktörlü kimlik doğrulamadır. Daha güvenli bir deneyim için sosyal medya hesaplarınız ve e-posta hizmetleriniz için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmanızı öneririz.

Yorum Yap