2019 senesinin sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgınının sebebi olan Covid-19 virüsü birçok yaygın semptomu bulunmakta. Bunlardan birisi de hastaların koku almada azalma. Bilim insanları koku duyusunda meydana gelen azalmanın sebebini açıkladı.
Koronavirüs neden koku alma yetisini etkiliyor?
Koku alma duyusunun kaybedildiği ve hızlı bir şekilde tekrar eski haline geldiği durumlarda koku moleküllerinin burun içinde bulunan reseptörlere ulaşamadığı var sayılıyor. Yeni bir çalışma ile bilim insanları salgın esnasında koronavirüse yakalanan insanların burunlarının bilgisayar taramalarını detaylı olarak incelediler. Yapılan incelemelerde ise burnun koku alma bölgesinin şişmiş yumuşak doku ve mukus ile tıkandığı görülüyor. Geri kalan bölgelerin ise normal olduğu ve hastaların nefes almakta sıkıntı çekmediği belirtildi.
SARS-CoV-2 adı ile de bilinen yeni tip koronavirüs üst solunum yolunu kaplayan hücrelerin yüzeylerinde yer alan ACE2 adlı proteinlere bağlanıyor. Koronavirüs bu şekilde bağışıklık sisteminin devreye girmesine sebep oluyor. Bu da virüsün vücutta neden olduğu tahribatın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Koku alma hücrelerinde virüsün etkisi gözlemlenmez iken destek hücrelerinde koronavirüs görülmesi sebebi ile koku kaybı yaşanıyor. Hasar gören nöronların iyileşmesi yavaş sürdüğü için ise birkaç hafta geçmesine rağmen koku yetisi tam olarak yerine gelmeyen vakalar bulunuyor..