Robotik süreç otomasyon teknolojisinin yaygın kullanımı verimlilik, hız, kalite ve maliyet tasarrufu sağlıyor. GEN RPA kullanıcı dostu arayüzü esnek modelleme yapısı ve cognitive servis entegrasyon yaparak süreçlerinizi optimize edebilirsiniz.
İngilizce “robotik süreç otomasyonu” kelimesinin kısaltması olan Rpa’dır. Rpa nedir, faydaları ve kullanımlarını birlikte inceleyelimç
RPA Nedir?
Rpa süreçleri öğrenmesini ve işlemleri hatasız tekrar etmesini sağlayan yapay zekanın bir dalı olan makine öğrenme tekniklerine dayalı bir tekniktir. Tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek zamandan ve paradan tasarruf sağlar.
Robotik süreç otomasyon botları, görevleri daha hızlı tamamlayarak otomasyon platformlarına değer katar ve çalışanların yüksek değerli işler yapmasını sağlar. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), daha önce insanlara ihtiyaç duyan büyük ölçekli, tekrarlanabilir görevlerin üstesinden gelmek için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi yeteneklerine sahip yazılımın kullanılmasıdır. Bu görevler, sorguları, hesaplamaları içerebilir.
Kayıtlar ve süreçler, çalışanları taklit eden, uygulamalara giren, veri giren, görevleri hesaplayan, tamamlayıp çıkan yazılım botları veya botlar olarak adlandırılan RPA teknolojisi aracılığıyla korunur.Yazılım kodunu bilmeden bile, kullanıma hazır yazılım paketleri ile süreci otomatikleştirebilirsiniz.
Robota çalışmayı öğretmek için kullanılan yazılım paketine tıklar ve ardından ne yaptığınızı, açtığınız dosyaları ve kullandığınız programları gösteren bir ekran videosu kaydedersiniz. Robotik yazılımlar ise aynı şekilde hatasız denilebilecek bir başarı oranı ve çıplak gözle izlenemeyecek bir hızla işi yapabilmektedir.
RPA Faydaları
- Robotik süreç otomasyon teknolojisi, kuruluşlara dijital dönüşümlerinde yardımcı olabilir:
- Daha iyi müşteri hizmeti sağlayın
- İş operasyonlarının ve süreçlerinin mevzuat ve standartlara uygun olmasını sağlamak
- Süreci daha hızlı hale getirin
- Proses verilerini dijitalleştirerek ve denetleyerek verimliliği artırın
- Manuel ve tekrarlayan işler için maliyet tasarrufu
- Çalışanları daha verimli hale getirin
RPA Kullanım Alanları Sektörleri
Robotik süreç otomasyonu için en iyi uygulamalardan bazıları şunlardır:
Müşteri Hizmetlerinde Rpa Kullanımı
RPA, elektronik imzaların doğrulanması, taranmış belgelerin yüklenmesi ve otomatik onay veya reddin doğrulanması dahil olmak üzere iletişim merkezi görevlerini otomatikleştirerek şirketlerin daha iyi müşteri hizmeti sunmalarına yardımcı olabilir.
Muhasebe Rpa Kullanımı
Kuruluşlar genel muhasebe, operasyonel muhasebe, işlem raporlaması ve bütçeleme için RPA’yı kullanabilir.
Finansal Hizmetleri Rpa Kullanımı
Finansal hizmetler endüstrisindeki şirketler, döviz ödemelerini, hesap açma ve kapama işlemlerini otomatikleştirmek, denetim taleplerini yönetmek ve sigorta taleplerini işleme koymak için RPA’yı kullanabilir.
Sağlık Hizmeti ve Rpa Kullanımı
Sağlık kuruluşları RPA’yı hasta kayıtları, talepler, müşteri desteği, hesap yönetimi, faturalandırma, raporlama ve analitik için kullanabilir.
İnsan Kaynakları Rpa Kullanımı
RPA, çalışan bilgilerini ve zaman çizelgesi gönderme sürecini güncelleyerek işe başlama ve işten ayrılma dahil İK görevlerini otomatikleştirebilir.
Tedarik Zinciri Yönetimi ve Rpa Kullanımı
RPA, satın alma, sipariş işleme ve ödemeleri otomatikleştirmek, envanter seviyelerini izlemek ve gönderileri izlemek için kullanılabilir.
%100 yerli rpa GERPA ürünleri bu konuda kullanıcı dostu geliştirme ortamı ve 7/24 sanal iş gücü ile ofisteki dijital iş gücünü desteklemek üzere tasarlanmıştır.