Dünya’ya yörünge özellikleri boyutu ile fazlasıyla benzeyen gezegenin etrafında döndüğü yıldızın kütlesi ise Dünya’mızın etrafında döndüğü Güneş’in kütlesinin 10’da biri kadar. Etrafında döndüğü yıldız oldukça ufak olan yeni gezegenin yıldızı ile olan etkileşimi Güneş ve Neptün’ün ilişkisine benziyor.
Dünya’ya Benzeyen Yeni Gezegenin Özellikleri
Yeni gezegeni keşfeden gökbilimciler, 5 saatlik bir gözlemin ardından gezegenin 1 yılının Dünya’nın 617 gününe eşit olduğunu hesapladılar. Gezegenin keşfinde rol alan bilim insanı, gezegenin yerçekimsel mikrolensleme adlı bir teknik ile keşfedildiğini belirtti. Gökbilimci, gezegen ve yıldızın birleşik kütle çekimi sayesinde yıldızın yaydığı ışığın bükülmesine sebep olduğunu açıkladı.
Mikrolensleme, daha önce 2018 yılında gözlemlendi ve OGLE-2018-BLG-0677 olarak isimlendirildi. Kore Mikrolensleme Teleskop Ağı’ndan (KMNet) bilim insanlarının çalışmasında Şili, Avustralya ve Güney Afrika’da bulunan üç eş teleskop kullanıldı. Çalışmanın içeriği her 15 dakikada bir 100 milyon yıldızın ışığını ölçmek için büyük lensler kullanıldı.