1. Ana Sayfa
  2. Uzay
  3. Bilim İnsanları İlk Kez Bir Bebek Gezegenin Doğuş Anını Görüntüledi

Bilim İnsanları İlk Kez Bir Bebek Gezegenin Doğuş Anını Görüntüledi

gezegen

Uzay ile ilgili çalışmalar yürüten bilim insanları bir bebek gezegenin doğuşu ile ilgili ilk kanıt sayılabilecek görüntüleri elde ettiler. Araştırmacılar görüntülerin, yeni bir gezegenin doğuşu ile ilgili süreci izlemelerini sağlayarak evrende bulunan gezegenlerin nasıl ortaya çıktığını anlamamızı sağlayabilir.

Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki Very Large Telescope (VLT) ile yapılan gözlemlerde görüntülerde dönen, yoğun bir gaz ve toz diski yer alıyor. İçinde ise yeni bir gezegenin oluşumunu gösterdiği düşünülen spiral bir yapı yer alıyor. Bilim insanları, gezegenlerin genç yıldızları çevreleyen toz diskleri olduğunu bilse de yeni gözlemler bu süreç ile ilgili yeni bilgiler sağlıyor.

Bilim İnsanları Gezegenlerin Oluşumunu Anlamaya Yaklaştı

Paylaşılan yeni görüntülerde 520 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız olan AB Aurigae’nin etrafındaki toz ve gaz sarmalı görülüyor. Bu spiraller bebek gezegenlerin doğuşu olarak yorumlanıyor. Gezegen, yıldızın etrafında döndükçe toz, biz spiral kol şekline evriliyor. Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı’ndan Anne Dutrey, “Spiral görüntü, gezegen oluşumunun bazı teorik modellerinden beklenen bir sonuçtu. Gezegenin bulunduğu yere katılan, biri gezegenin yörüngesinden içe, diğeri dışa doğru genişleyen iki spiralin bağlantısına karşılık gelir. Bu sipiral, diskteki gaz ve tozun, oluşan gezegene çarpmasını ve büyümesini sağlar” şeklinde konuştu. Elde edilen görüntüler gezegenlerin oluşumuna ışık tutacak diyerek sözlerini bitirdi.

Yorum Yap