1. Ana Sayfa
  2. Bilim&Teknik
  3. Gök Taşında İlk Defa Protein Bulundu

Gök Taşında İlk Defa Protein Bulundu

Bilim insanları, 1990'da Cezayir'de bulunan bir gök taşını incelediklerinde ilk defa bir gök taşında proteine rastladı.

göktaşı

Gök taşları üzerinde çalışmalarda bulunan bilim insanları ilk defa bir gök taşında proteine rastladı. Gök taşında bulunan Hemolithin ismi verilen protein demir ve lityum içeriyor. Keşfedilen proteinden çıkarışlan sonuç ise Dünya gibi yaşanılabilir gezegenlerde yaşam oluşabileceği.

Gök Taşında Protein Keşfedildi

Harvard Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdüren bilim insanları gök taşları üzerinde yürüttükleri araştırmalar sonucunda Acfer 086 ismine sahip bir gök taşında proteine rastladı. Gök taşında bulunan proteine Hemolithin verildi. Gök taşı 1990 senesinde Cezayir’de bulunmuştu. Çoğunluğunu amino asitlerin oluşturuduğu Hemolithin proteinin içerisinde lityum ve demir bulunduğu da ayrıca belirtildi. Hemolithin’i oluşturan bileşenler dünyada bulunsa da bu dizilimle daha önce dünyada görülmemişti.

Bilim dünyasında ise gök taşında protein ve amino asit bulunması çok önemli bir gelişme olarak kabul edildi. Hemolithin’in tam olarak nasıl oluştuğu ise şu anlık bilim insanları tarafından açıklanamadı. Ancak gök taşında bulunan amino asitlerin tek tek oluştuktan sonra Hemolithin proteini halini aldığını düşündüklerini belirtti. Keşfedilen proteinin dünya dışında yaşama delil olmadığı fakat dünya gibi yaşanılabilir gezegenlerde hayatın başlangıcına ışık tutabileceği düşünülüyor.

Yorum Yap