Dünya üzerindeki en uzun süre yaşayan canlılardan birisi de semenderler. Semenderler arasında nadir görülen türlerinden birisi olan Mağara Semenderlerinin ise yapılan incelemeler sonucunda hareketsiz kalma süreçlerinin 7 yıla kadar uzayabildiği keşfedildi.
Yedi Yıl Hareketsiz Kaldı
Bilim insanları semenderler hakkında araştırma yaptıkça tür hakkında daha çok bilgi edinmeye devam ediyor. Eötvös Loránd Üniversite’sinin Mağara Semenderleri ile ilgili yaptığı uzun süren çalışmalar sonrası türün oldukça uzun süreler hareket etmediği keşfedildi. Araştırma ayrıca semenderlerin hareket ettiklerinde ise birkaç metreden daha uzun mesafelerde hareket etmediğini de ortaya koydu. Üzerinde araştırmalar devam eden Mağara Semenderleri besin tüketmeden birkaç yıl yaşayabildiği biliniyordu ama bu sürenin 7 sene veya daha fazlası olabildiği araştırmalar sonucunda ortaya kondu.
Türlerinin devamı için 12,5 senede bir hareket eden Mağara Semenderleri çoğunlukla beslenme olanaklarının kısıtlı olduğu mağaralarda hayatlarına devam ediyor. Üzerinde araştırmalara devam edilen Mağara Semenderleri genellikle salyangoz ve çeşitli böcek türleri ile beşleniyor. Macaristan Eötvös Loránd Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları Bosna Hersek’de bulunan bir mağarada tür ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Konu hakkında araştırmaya devam eden bilim insanları daha önceki çalışmaların laboratuvar ortamında yapılmasından kaynaklı veri eksiliği olduğunu ve araştırmanın uzun bir süre devam etmesi gerektiğini belirttiler.