1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. Sultan Ahmet Camii Nerede? Gezilecek Tarihi Yerler

Sultan Ahmet Camii Nerede? Gezilecek Tarihi Yerler

Sultan Ahmet Camii

Ayasofya’nın manzarası bile güzel İstanbul şehrine aşık olmak için yeterliyken, Ayasofya’nın hemen yanında bulunan, herkesin yüzyıllardır saygıyla baktığı ve her birine hayran olduğu Sultan Ahmet Camii veya Sultanahmet Camii. zaman, aşkımızı bambaşka bir boyuta taşıyabiliyor. Sultan Ahmet Sultanahmet Camii görkemli camiler arasındadır. İstanbul’da gezilecek tarihi yerler.

Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii hikayesi, mimari tasarımı, konumu ve tarihe meydan okumasıyla tarihi yarımadanın en çok ziyaret edilen eserlerinden biridir. İç duvarlarını süsleyen görkemli desenlerin renginden dolayı burası yabancı turistler ve ziyaretçiler arasında “Sultanahmet Camii” olarak da bilinir. Geçmiş yıllarda Türk İslam mimarisinde farklılık yaratan ve kendine has özellikleriyle bu farklılığını hala koruyan İstanbul’un muhteşem detayına biraz daha yakından bakalım.

Tarihi Sultanahmet Camii Kim Yaptırdı?

Popüler inanışın aksine Sultan Ahmet Camii’nin mimarı Mimar Sinan değil, Sultanahmet Camii’nin güzelliğine ilham verdiği bir gerçektir. Sultan Ahmet Camii’nin mimarı, Mimar Sinan’ın yetiştirdiği öğrencilerden Sedefkar Mehmet Ağa’dır. 17. yüzyılda Sultan I. Ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında yaptırılan cami.

Sultan Ahmet Camii hakkında bilgi verirken öncelikle Osmanlı sınırlarındaki ilk ve tek 6 minareli cami olduğunu söyleyerek başlamalıydık. Çünkü bu detay Sultanahmet Camii’nin hikayesini ve onu diğer eserlerden ayıran en sıra dışı özelliklerinden birini oluşturuyor.

Sultan Ahmet Camii’nin iç tasarımı büyük çabalar sonucunda hayat buldu. İznik’teki caminin süslemeleri 50 farklı lale desenli 20 binden fazla çiniden çıkıyor. İznik çinilerinden yapılan bu muhteşem çinilerin üzerinde çiçekler, meyveler ve selviler var. Tüm bu çiniler masmavi, huzurlu ve muhteşem bir manzara yaratıyor.

Caminin en önemli özelliklerinden biri oyma mermerden yapılmış mihraptır. Pencerelerle çevrili mihrabın görkeminin yanı sıra iç mekan akustiğinin kusursuzluğu caminin en kalabalık olduğu zamanlarda dahi imamın sesinin rahatlıkla duyulmasını sağlıyor.

Bu yazımızda Sultan Ahmet Camii Nerede? Gezilecek Tarihi Yerler konu başlıklı yazımızı sizin için paylaştık. Bir önceki yazımızda İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerleri sizler için paylaşmıştık. İki yazı hakkındaki görüşlerini yorumlar kısmından bizimle paylşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda incelememizi istediğiniz bir yer olursa bize yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Yorum Yap