1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. Türkiye’deki En Eski Kaleler

Türkiye’deki En Eski Kaleler

Türkiye'nin Kaleleri
2

Yüzlerce farklı var Türkiye’deki kaleler Bulunduğu coğrafya itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu. Bu muhteşem kaleler, Türkiye topraklarında ilk bakışta sizi cezbeder.

Türkiye’de hemen hemen her şehirde çok çeşitli kaleler bulunmaktadır. Türkiye kalelerini gezerken nelere dikkat etmeliyiz? Onları Türkiye’deki kaleleri ziyaret etmeye layık kılan nedir? Kaleler tarihte neden önemliydi?

Türkiye tarih, kültür ve doğa ile iç içe, her açıdan çok zengin güzel bir ülkedir. Binlerce yıldır korunan kaleler, Türkiye’nin zengin tarihinin en büyük kanıtıdır. Anadolu’da yaşayan uygarlıkların kendilerini korumak için kurdukları bu kaleler günümüzde turistik açıdan ziyaret edilmektedir.

Türkiye'nin Kaleleri
Türkiye’nin Kaleleri
  • Alanya Kalesi – 1221 yılında kurulan Antalya’dadır.

Alanya Yarımadası’nda inşa edilen kentin ikonik kalesi Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kale, Akdeniz’e karşı tüm ihtişamıyla deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte ve 6,5 metre yükseklikte bir tepede yer almaktadır. Türkiye’de Alanya kalesini gezerken çay bahçesinden bir çay alıp kale manzarasını seyretmeden dönmemek elde değil.

  • Bodrum Kalesi – 1522 yılında Muğla’da inşa edilmiştir.

Jean Knights’ın Türkiye’de en çok tavsiye edilen kalelerinden biri, kuleleri ve kare yapısıyla dikkat çekiyor. Osmanlılar’ın hapishane olarak kullandığı dönem boyunca içine bir hamam yapılmıştır. Günümüzde turistler tarafından ziyaret edilen Bodrum kalesi, ‘Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ olarak hizmet veriyor. Müze, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda ‘Özel Övgü’ ödülünü aldı.

  • Rumeli Kalesi – 1452’de İstanbul’un fethine hazırlık olarak kurulmuştur.

En önemlilerinden biridir Türkiye’deki kaleler. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethine hazırlık olarak, Boğaz’ın kuzeyinden gelebilecek saldırıları önlemek için bu kaleyi yaptırmıştır. Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa edilen kalenin en önemli özelliği, Boğaz’ın en dar noktasına sadece üç ayda inşa edilmiş olmasıdır.

  • Zilkale – Türkiye’nin en yeşil bölgelerinden biri olan Rize’de kurulmuştur – 13. yüzyıl

Yemyeşil Fırtına Vadisi’ne hakim bu muhteşem kaleyi görmeden Rize’ye gelip dönmek mümkün değil. Trabzon İmparatorluğu döneminde kurulan kaleye giderken yorulabilirsiniz. Ama yukarıdaki yorgunluğunuzu unutturacak bir manzara var.

  • Van Kalesi – milattan önce 840 ile 825 yılları arasında kurulan Van’da 2841 yılı aşkın bir süredir duruyor

Urartu Krallığı’nın başkent Tuspa’da inşa ettirdiği kale 2841 yıldır zorlu zamanlar geçiriyordu. Van Gölü sınırındaki konumu ile muhteşem bir manzaraya sahiptir. 1800 metre uzunluğunda, 120 metre genişliğinde ve 80 metre yüksekliğindedir. 1915-1916 yıllarında Rus arkeologların yaptığı kazılarda Urartu Kralı Sarduri’ye atıfta bulunan yazıtlara ulaşılmıştır.

Urartu kralı I. Sarduri, uzun süre Tuspa adı altında Urartu Devleti’nin başkenti olan kaleyi milattan önce 840-825 yılları arasında kurmuştur. Kalede Anali-Kiz açık hava tapınağı, Urartulardan Madir (Sardur) Burcu, 1. Argisti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, bin Merdiven ve ana kayaya oyulmuş sur duvarları bulunmaktadır.

Kale, merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunan Van şehir merkezinde yer almaktadır. Van araç kiralama hizmetlerine göz atarak, kaleyi gezdikten sonra Van’da gezilecek yerler için kolay ve konforlu bir ulaşım alternatifi seçebilirsiniz.

  • Kızkalesi milattan 4 yıl önce kurulmuş bir kaledir.

Bu, kızını Mersin’deki yılanlardan korumak isteyen babanın çabaları sonucu Türkiye’nin en güzel kalelerinden biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Korykos Antik kentinin en ünlü yapısı olan Kızkalesi, tarihi dokusu ve kusursuz yapısı ile ziyaretçilerin ve turistlerin vazgeçemediği bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Kızkalesi masmavi denizi ve tertemiz kumsalı ile tarihle iç içe keyifli bir yüzme keyfi yaşamak isteyenlere farklı bir tatil deneyimi sunuyor. Büyüleyici kuleleri, korunmuş dokusu ve eşsiz işlemeleri ile görsel bir şölen de yaşatan kale, yılın her mevsimi fotoğraf tutkunlarını sahilde ağırlıyor.

  • Bozcaada Kalesi – 1455 yılında Çanakkale’de kurulmuş iyi korunmuş bir kaledir.

Bozcaada kalesine vapurla geldiğinizde kale tüm ihtişamıyla dikkatinizi çekecektir. İlk ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Buna rağmen Fatih Sultan Mehmet kaleyi harabeler üzerinde onarır. Kalenin yapısı çok iyi korunmuştur.

  • Anadolu Hisarı – 1395 yılında İstanbul’da kurulan ilk incidir.

Bizans prenseslerinin mesire alanı olan Göksu Deresi’nin muhteşem Boğaz’a döküldüğü yerde bulunmaktadır. Yıldırım Beyazıt, Ceneviz ve Bizanslıların gemi geçişlerini denetlemek için kaleyi kurdu. Zamanla önemini kaybetse de Boğaz’ın iki incisi olarak Rumeli Hisarı ile yan yana durur.

  • Mardin Kalesi – Kalelerden biridir. Türkiye’deki kaleler Mardin’de inşa edilen muhteşem mimari tasarımı ile

Eski Mardin tepesinde yer alan bu harika kale, Sümer, Babil, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı medeniyetlerinin bir parçası olmuştur. Bu kalenin bir diğer adı da “Kartal Yuvası”dır. “Taş sokaklar ve çevresinden geçen kale adeta bir film platosu gibidir.”

  • Diyarbakır Kalesi – UNESCO’da listelenen Türkiye’deki kalelerden biri Diyarbakır’da yaklaşık 9 bin yıl önce kurulmuş

Hevsel Bahçeleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Yaklaşık 9 bin yıllık olan surlar, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ve en geniş savunma duvarı olarak dikkat çekiyor. Kalede Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı’dan burçlar, kabartmalar ve figürler bulunmaktadır.

Bu yazımızda Türkiye’deki En Eski Kaleleri sizin için açıkladık. Bir önceki yazımız olan Türkiye’nin En Ünlü Tarihi Kaleleri yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Eklemek istediklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap