2019’un sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde sıcak havaların koronavirüsün bulaşına etkisi sıklıkla tartışıldı. Bu virüsün yüksek sıcaklara dayanabildiğini söyleyen bilim insanları, sıcaklıktan ziyade güneşin sağladığı ultraviyole ışınların virüsü öldürmek konusunda etkili olduğunu belirtmişlerdi.
Koronavirüsün Yayılma Hızı Sıcaklık İle Düşüyor
Son günlerde Türkiye’ye Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ile birlikte sıcaklığın yeni tip koronavirüsün yayılma hızına etkisi olup olmadığı tekrardan konuşulmaya başlandı. İnsanların aklını karıştıran bu soruya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara cevap verdi. Harvard ve MIT’de yapılan araştırma üzerinden konuşan Kara, araştırmanın 25 derece üzerindeki sıcaklıklarda SARS-CoV-2’nin bulaşının azaldığını gösterdi. Ancak hava sıcakken virüs bulaşmaz demek olmadığını bu sebeple önlemlerin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. 25 derece üzerinde 1 derece yükselmenin bulaşta %3,1 azalma sağladığını belirtti.
Yeni bir çalışma;
Harvard ve MIT'den araştırmacılar 25 derece üzerindeki hava sıcaklığının SARS-CoV-2 bulaşında azalma sağladığını gösterdi. Ancak bu hava sıcakken virüs bulaşmaz anlamına gelmediği için önlemlere devam etmeliyiz. Bir derece yükselme bulaşta %3.1 azalma sağlıyor pic.twitter.com/EP74Dj2DNh— Ates Kara (@AtesAtesKara) May 17, 2020
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları akademisyeni Prof. Dr. Ateş Kara, yapılan araştırmaların sıcaklığın bulaşma oranını düşürdüğünü kanıtladığı ve bu düşüşün 1 derece yükselme için yüzde 3.1 olduğunu belirtti. Bu açıklamalar ışığında önlemler ile birlikte yaz aylarında koronavirüs büyük oranda önlenebilir.